Jom kita try buat...
Ini la gambar puding roti kukus dan sos kastard yg 1st time Scha buat.....nyummeh!
(boleh tahan la kan bagi org yg tak pandai masak sgt ni...hubby kata not bad la)
Puding Roti Kismis (Kukus)
- 8 keping roti high grain (potong kulit tepinya)
- 400-500ml susu segar (rendah lemak :D) nak guna susu cair pun boleh
- 3 sudu besar gula perang lembut (soft brown sugar)
- 2 biji telur - dipukul sebati
- Kismis/Sultanas
- Mentega/marjerin untuk menyapu roti
- 1 1/2 sudu kecil esen vanilla
Sos Kastad
- 400ml susu segar (low fat)
- 2 sudu besar kastad
- 1 1/2 sudu besar gula perang lembut
- 1 sudu kecil esen vanilla
penyediakan puding roti
*puding ini boleh dimakan secara panas atau sejuk... :D. Scha suke yg sejuk....nyummeh!
Selamat mencuba!
- Campurkan telur yang telah dipukul sebati bersama dengan gula perang. Kacau sehingga gula hancur.
- Curahkan susu, dan esen vanilla. Kacau sebati.
- Tapiskan adunan ini dan Ketepikan.
- Sapu nipis mentega/marjerin pada kedua2 belah roti *Pastikan sapuan tersebut tidak terlalu banyak/ tebal*
- Kemudian potong empat roti tersebut.
- Sapu acuan dengan sedikit mentega.
- Tabur rata kismis di dasar acuan. Tutupkan dengan lapisan roti. Curahkan adunan susu sehingga ke paras roti.
- Tabur lagi kismis diikuti dengan lapisan roti dan curahan adunan susu. Ulangi sehingga semua bahan habis.
- Kukus puding ini lebih kurang 30minit atau sehingga masak.
- Campurkan semua bahan - susu, kastad, gula perang, esen vanilla.
- Kacau sehingga tepung sebati (tidak berketul) dan gula hancur. Tapiskan.
- Masak di atas api perlahan dan dikacau sentiasa.
- Kacau sehingga adunan ini benar-benar pekat dan masak
*puding ini boleh dimakan secara panas atau sejuk... :D. Scha suke yg sejuk....nyummeh!
Selamat mencuba!
0 comments :
Post a Comment